VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Plantenkweker verkoopt vastgoed onder druk ING, maar moet toch boeterente betalen

Geplaatst op: 18-10-2019, 10:41:36

ING zette flink druk op een plantenkweker in zwaar weer om zijn zakelijke hypotheek versneld af te lossen. Toen de ondernemer uiteindelijk besloot zijn onderpand te verkopen, werd hij tot zijn verrassing geconfronteerd met bijna 110.000 euro aan boeterente. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de druk van ING niet dusdanig was dat er sprake was van een verstoring van de kredietrelatie. De boete blijft staan.

In 2008 tekent de ondernemer voor een krediet van 1,7 miljoen euro, tegen 4,75 procent rente met een rentevastperiode van 10 jaar. Aflossing zonder boeterente is volgens de voorwaarden alleen mogelijk aan het einde van de looptijd. Na het afsluiten van het krediet, draait de plantenkweker enkele jaren op rij verlies. In 2013 schrijft ING dat het dossier is overgeplaatst naar de afdeling Intensief Beheer.

Continuïteit

In 2014 meldt ING dat het zich zorgen maakt over de continuïteit van de onderneming. Het krediet wordt alleen gecontinueerd onder voorwaarde dat de aflossingen worden verhoogd. De ondernemer zelf geeft aan vanwege zijn leeftijd ook bezig te zijn met bedrijfsopvolging. Begin 2015 zegt ING de kredietverlening opnieuw te zullen beoordelen als er een financiële uitwerking gemaakt wordt van de bedrijfsoverdracht. Enkele maanden later stuurt de bank een herinnering dat het wacht op een plan.

Verkoop

De ondernemer besluit in november 2015 zijn vastgoed te verkopen om de lening af te lossen. ING vraagt daarop opnieuw een gesprek aan. In het gespreksverslag schrijft de bank: “Aanleiding voor het gesprek was het feit dat wij uit de markt vernamen dat het aan ING ondergezette onroerend goed in de verkoop staat. […] Zoals reeds gecommuniceerd in een eerder schrijven van ING behouden wij ons uitdrukkelijk het recht voor op basis van nieuwe ontwikkelingen, nieuwe informatie of het uitblijven daarvan ons thans ingenomen standpunt te herzien.” 

Aflosnota

In december 2015 verkoopt ondernemer het vastgoed voor 1,7 miljoen euro. Met dat bedrag wordt de lening afgelost. ING stuurt daarop een aflosnota van 108.816 euro in verband met de vervroegde aflossing. De ondernemer vindt dat naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar en vordert het bedrag via de rechter terug.

Druk niet onredelijk

De ondernemer zegt dat toen ING toestemming gaf voor de verkoop in november 2015 een vergoeding niet aan de orde is geweest. De rechter vindt dat niet van belang in de vraag of de boeterente wel opgelegd had mogen worden. “Voorts geldt dat de door ING op [kweker] uitgeoefende druk […] naar het oordeel van de rechtbank niet zodanig is geweest dat gesproken kan worden van een feitelijke kredietbeëindiging of van een verstoring van de kredietrelatie die maakte dat [kweker] gedwongen was om tot beëindiging over te gaan.” 

In dat oordeel neemt de rechtbank mee dat de kweker een zakelijke partij is die in staat moet zijn om dergelijke druk in perspectief te plaatsen. “Dat [bestuurder] de druk als zeer zwaar heeft ervaren, zoals hij ter comparitie heeft toegelicht, maakt dat niet anders.” Volgens ING zijn de brieven en andere contacten met de klant een uitvloeisel van de bancaire zorgplicht om te voorkomen dat klanten in zwaar weer niet nog verder in financiële problemen komen. De rechter onderschrijft die lezing.

Geen korting

De rechtbank stelt zich wel hardop de vraag of het redelijk is dat ING het volledige bedrag aan boeterente rekent, gezien het feit dat de klant altijd aan zijn verplichtingen voldaan heeft en de lening uiteindelijk volledig is ingelost. “Maar in het licht van de in deze procedure aangevoerde omstandigheden kan niet worden geoordeeld dat aanspraak daarop naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, hetgeen nodig is om de vordering van [kweker] te kunnen toewijzen.

Bron: bijdrage van Bart van de Laak van 17 oktober 2019 op www.amweb.nl                      

Vorige pagina